„Обучение на училищен персонал и родители - Приобщи се“ по проект „Взаимност“ към ЦОИДУЕМ

На 14 октомври 2023 година в Младежки културен дом, град Бургас се състоя планирана дейност 5 „Обучение на училищен персонал и родители - Приобщи се“ по проект „Взаимност“ към ЦОИДУЕМ, съгласно Договор № БС-33.22-3-006/22.08.2023 г. Присъстваха учители, родители и непедагогически персонал – всички обединени от идеята за добро сътрудничество и партньорство в полза на децата и учениците от ОбУ „Хриисто Ботев“ с. Росен, общ. Созопол.
Тема на обучението - „Ефективни подходи за работа в мултиетническа среда. Емпатия". Чрез ситуационни методи, ролеви игри, работа в смесени групи, размяна на роли - училищен тим и родители придобиха компетентности за мултикултурността и интеркултурни подходи на приобщаването, осъзнатост, че различието е сила.
Фокус на обучението беше прилагане формите за сътрудничество, повишаване уменията на родителите като партньори и преодоляване на противоречията. Участието на родителите в обучението е ключова стратегия за насърчаване на приобщаването и положителните академични резултати на учениците. Ефект от дейността е обучен училищен екип и родители с повишени умения за работа при етническо разнообразие в училище, осмисляне методите на интерактивните техники при работа в ситуация на многокултурност. Преодоляване на културните бариери, подобрени взаимоотношения и взаимодействия с родителите. Повишена информираност и квалификация за работа в мултикултурна среда, прилагайки принципите на приобщаващото образование и образование без предразсъдъци.