История

Обединено училище "Христо Ботев", село Росен е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестното, пътя към бъдещето.

Води началото си в далечното минало и през всички години, гради своя облик на училище с утвърдени традиции, средище на духовна изява, превърнало се в съвременно и модерно училище, развиващ се културно - образователен център в селото.

Първото училище в селото е открито в 1865 година. Учител е българинът Димитър Баев от село Кърхарман, сега Вършило. В училището се изучавал гръцки език, но учителят - българин ги обучавал да четат и пишат и на български език.

Учителят бил спазаряван от общото събрание на селото. Заплащали му с пари храна. Самото училище се помещавало в килия при черкавата, която е запазена и до днес. Тя представлява малка стаичка с размери 3 на 3,5 метъра, с огнище и комин от западната страна. Ако се съди по нейните размери, там са учили не повече от 10-15 деца. Учениците сядали направо на пръстения под, или на донесени от от тях кожи. Пишели на пясък и на дървени плочи с молив от олово. В тази килия учи до освобожднието от турско робство. От 1880 година обучението преминало изцяло на български език.

ОбУ "Христо Ботев" заема централно място в образователната система на Общината. То е образец за съвременно обучение, основаващо се на заложените традиции в българското образование.

От създаването на учебното заведение, учители и ученици вървят по светлия път на образованието и науката, за да пренасят през годините познанията, творчеството и силата на духа.

Високото качество на подготовка, съдържа­телната същност на възпитателната работа, строгият ред и дисциплина са само част от характери­стиката на училището - черти, които градят авторитета и ролята му в духовният живот на селото.

ОбУ "Христо Ботев", село Росен се адаптира към новите реалности на пазарната икономика и европейските стандарти за висококачествено образование.

В своето развитие учебното заведение се утвърди като образователен и духовен център, благода­рение усилията на поколения учители, всеотдайно работели и работещи за формиране на подрастващите. 

Възпитаниците на ОбУ "Христо Ботев" получават висока езикова и общообразователна подготовка необходими за последващата професионална реализация. Учебното заведение предоставя на своите възпитаници възможността да се включат в различни извънкласни дейности.

ОбУ "Христо Ботев",  село Росен се слави с големия професионализъм на преподавателите и тяхната всеотдайност към своите ученици.

Учебното заведение е извор на знание и мъдрост, стремейки се да създава обективни възможности за отлична подготовка, която води до последваща пълноценна реализация на възпитаниците си.