Проект ВЗАИМНОСТ - ЦОИДУЕМ

 Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства

 

Проектът се реализира сфинансовата подкрепа на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства

    „ВЗАИМНОСТ“

Проект по договор № БС-33.22-3-006/22.08.2023 г. По Приоритет 3 " Реализиране на мерки за ранен и равен достъп до предучилищно и училищно образование на децата и учениците от етническите малцинства чрез осъществяване на процес на десегрегация и/или прилагане на мерки за преодоляване на демографски, социално‐икономически и културни бариери“.

ФИНАНСИРАЩА ИНСТИТУЦИЯ:

/ЦОИДУЕМ/  Адрес: гр. София 1797, бул. „Г.М. Димитров” 52А, ет.1; Центърът е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на образованието и науката и подпомага дейността на МОН по провеждане на политиката за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

БЕНЕФИЦИЕР:  ОбУ „ Христо Ботев” с. Росен, общ. Созопол, обл. Бургас

Цели на проекта: Осигуряване на образователна среда за ранен и равен достъп до качествено образование на 73 деца/ученици от етническите малцинства и преодоляване на социално- икономически и културни бариери; Създаване на устойчива училищна среда за успешна образователна интеграция на учениците от малцинствата, чрез ефективно взаимодействие между учител-ученик-родител. Проектът създава предпоставки за превенция на отпадането, посредством промяна на учениковото отношение към училище като средище на интеркултурността. Наситен е с дейности, основани на принципа за равенство и недискриминация за изграждане на среда, толерантна към различията.

Целеви групи: 73 ученици от ПГ до 10 клас; 19 учители; 6 непед. персонал, 10 родители.  Предполагаем бр. непреки участници - 36.

Стойност на проекта: - 8 627,00 лв.

Продължителност на проекта: от м. септември 2023г. до м. Юли 2024 г. – единадесет месеца

Очаквани резултати: Обхват и включване на деца/ученици с различен етнически състав, чрез социална и образователна подкрепа, ефективно взаимодействие между училище и семейство. Повишаване компетентностите и чувствителността на служители и родители към многокултурността.Мотивация на децата за справяне с учебния процес и повишаване на образователните резултати.

http://www.flagman.bg/article/304282