Форми на обучение

Форми на обучение

Формите на обучение в ОбУ „Христо Ботев“ с. Росен са дневна, индивидуална и самостоятелна.

Съгласно ЗПУО

Чл. 31. (1) Формата на обучение се избира от ученика при условията на чл. 12, ал. 2 ЗПУО.

(2) Формата на обучение се препоръчва от екипа за подкрепа за личностно развитие за:

1. ученик, ненавършил 16 години, чиято възраст надхвърля с повече от три години възрастта за съответния клас;

2. лице, навършило 16 години, което постъпва за първи път в училище;

3. лице, прекъснало обучението си за повече от три последователни учебни години;

4. лице, което не може успешно да завърши един и същи клас повече от три учебни години;

5. ученик, който променя формата на обучение в случаите по чл. 112, ал. 5 ЗПУО;

6. ученик със специални образователни потребности.

(3) Учениците се записват в дневна или вечерна форма на обучение по реда на училищния прием или по реда на държавния и допълнителния план-прием, а в задочна форма и обучение чрез работа (дуална система на обучение) - по реда на държавния и допълнителния план-прием.

(4) За записване в индивидуална, самостоятелна, дистанционна или комбинирана форма на обучение или за промяна на формата на обучение ученикът подава заявление до директора на училището по реда на чл. 12, ал. 2 ЗПУО.

(5) Учениците, които желаят да се запишат в индивидуална, самостоятелна, дистанционна или комбинирана форма на обучение в паралелките, формирани при условията на държавния или допълнителния план-прием, следва да отговарят на изискванията за участие в приема.

(6) За записване на ученика в индивидуална, самостоятелна, дистанционна и комбинирана форма на обучение директорът на училището издава заповед.

 

1. Дневната форма на обучение се организира за паралелки или групи в учебни часове през учебния ден и включва обучението на учениците по учебни предмети или модули. В дневната форма на обучение се организират и дейностите по целодневна организация на учебния ден, спортните дейности и часът на класа.

2. (1) Индивидуалната форма на обучение включва индивидуални учебни часове и текущо оценяване или изпити за определяне на срочна или годишна оценка.

(2) Индивидуалната форма на обучение може да се организира за:

1. ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна, вечерна или комбинирана форма за повече от 30 последователни учебни дни;

 2. ученици със специални образователни потребности при условията на чл. 107, ал. 4 ЗПУО;

3. ученици в случаите по чл. 107, ал. 2, т. 1 - 4 ЗПУО.

(3) Индивидуалните учебни часове се провеждат в училището. В случаите по ал. 2, т. 1, когато ученикът не може да посещава училището, учебните часове се организират в домашни или болнични условия.

3. В самостоятелна форма могат да се обучават:

3.1.ученици в задължителна училищна възраст, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;

3.2.ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2 ЗПУО, след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието; За провеждането и организацията на самостоятелната форма на обучение за учениците по т. 3.2. в съответствие с изискванията на ЗПУО се осъществява контрол на всеки учебен срок от експертната комисия към регионалното управление на образованието. В комисията задължително участва представител на Агенцията за социално подпомагане. Редовните изпитни сесии за тези ученици се организират в края на всеки учебен срок. Учениците, които не са положили успешно в рамките на една учебна година два и повече изпита за определяне на годишна оценка по учебните предмети от училищния учебен план, продължават обучението си при спазване на изискванията на ЗПУО в друга форма на обучение, препоръчана от екипа за подкрепа за личностно развитие.

3.3.ученици с изявени дарби;

3.4. лица, навършили 16 години;

3.5. Самостоятелна форма на обучение  може да се организира за ученик, навършил 16 години, който постъпва за пръв път в училището (съгласно Наредба №10, чл.31, ал.2, т.2 – („лице, навършило 16 години, което постъпва за първи път в училище“);

3.6. Ученици в самостоятелна форма на обучение, при повтарянето на класа се явяват на изпити само по учебните предмети, по които имат оценка Слаб /2/ или не са се явили на поправителни изпити;

3.7. Самостоятелната форма включва самостоятелна подготовка и изпити за определяне на годишни оценки по учебните предмети от училищния учебен план;

3.8. При самостоятелна форма на обучение се прилага училищния учебен план за дневна форма на обучение. При разлики в учебните планове се полагат приравнителни изпити след заповед на директора.

3.9. Изпитите по учебните предмети от училищния учебен план за самостоятелна форма на обучение се провеждат в една редовна и две поправителни  сесии по график.

3.10. Заявлението за записване в самостоятелна форма на обучение може да се подаде и до 20 учебни дни преди изпитната сесия;

3.11. Учениците, записани в самостоятелна форма на обучение са длъжни да посещават консултациите на учителите в рамките на утвърдения от директора график за консултации.

3.12. За явяване на изпити учениците подават заявление до директора.

3.13. Ученик, обучаван в самостоятелна форма на обучение, който не се е явил на три поредни сесии  се счита за отписан ученик.

3.14. За записване на ученика в  самостоятелна форма на обучение директорът на училището издава заповед.

За записване в индивидуална, самостоятелна форма на обучение или за промяна на формата на обучение ученикът подава заявление до директора на училището по реда на чл. 12, ал. 2 ЗПУО/. Те полагат изпити за следващ клас само ако успешно са положили всички изпити, предвидени за завършване на предходния клас.

4. (1)Ученици, които се обучават във дневна, самостоятелна, индивидуална  форма на обучение, могат да променят формата си на обучение при условията и реда на  ЗПУО след подадено писмено заявление до директора на училището.

 (2) Промяната на формата на обучение се допуска и по време на учебната година, когато се преминава:

1. от дневна, вечерна, задочна и обучение чрез работа (дуална система на обучение) в индивидуална, самостоятелна, дистанционна или в комбинирана форма на обучение;

2. от вечерна и задочна в самостоятелна форма на обучение при разформироване на паралелка;

3. от дневна във вечерна форма на обучение;

4. от комбинирана в дневна форма на обучение;

5. от индивидуална по чл. 36, ал. 2, т. 1 и 3 към дневна, вечерна, комбинирана и дистанционна форма на обучение.

(3) За промяна на формата на обучение директорът издава заповед.

(4) Извън случаите по ал. 2 промяната на формата на обучение се разрешава от началника на регионалното управление на образованието по подадено заявление от родителя/настойника с изложени мотиви или по искане на директора на училището.